Rohkem on tegelikult ka vähem

Nii kaua kui ma ennast mäletan, on mul olnud mingi paaniline vajadus asju korrastada, sorteerida ja ehk isegi kõige selle kõrval ka  likvideerida. Mulle on tundunud, et kui asju on liiga palju, siis nad hingavad õhu, mida mina hoopis hingama peaksin. Laiutavad ruumis, mida mina puhtamate ja lennukamate ideede mõtlemiseks vajaksin. Ühesõnaga asjad on ees! Ülearused asjad. See on lihtsalt olnud alati mingi, kiiks mis minuga kaasas käib. Asjad oleks nagu ju vajalikud inimesele. Mitmekülgsus on ju nagu ikka oodatud ellu, või mis!? Mul on olnud alati vajadus enda ümbrus täita võimalikult suure tühjuse ja lihtsusele, et saaksin lihtsalt olla ja oma elu mõtete, ideede, emotsioonide ja tunnetega täita, Sellest tulenevalt on ka kirjutamine minu üks meelistegevusi. Aga siin maakeral oleks asjad nagu siiski ütlemata vajalikud inimesele. Mitmekülgsus on ju nagu ikka oodatud igaühe ellu, või mis!? Rohkem teoreetilisi võimalusi endale kapist riideid valides ja riiulilt vaase valides ja ahjuvorme tagumisest köögikapis valides.... Mis sellest, et alati kasutad tegelikult ikka sama vana panni või ajad selga hommikul ikka ja jälle selle sama lihtsalõikelise ja mõnusalt pehme kampsuni. Aga kunagi tuleb aeg.....mõtlen.... No mitte pole tulnud. Ja enam ei viitsi seda oodata ka. Mugavus on kuidagi eriti kalliks muutunud ja muljetavaldamine läks minu jaoks moest.

Nüüd aga tunnen, et maailm on kuidagi minu suhtes selles osas sõbralikumaks muutunud, sest üha enam on juttu kõikjal minimalistliku elustiili poole liikumisest ja asjade omamishullusest loobumisest.

Sisekujunduse kursus Katariina Kalda minimalism

Ma pole isegi mitte veel poolel teel sinna, et omaksin vaid kümmet riideeset  ja kahte käekotti oma kapis, kuid tunnetan sellegi poolest , et miski minus hirmsasti kibeleb öelda - kõik, mida ma vajan on siinsamas. Ebavajalikust loobudes on tõepoolest mõtted puhtamad ja hing kergem.

Laias plaanis võib nimetada seda tõepoolest nimetada minimalismiks. Minimalistlik elustiil - ehk siis vähene vajalik, kuid hoolega valitud kraam. Orienteeritus õhulisusele, kergusele, läbipaistvusele kuid ometi kõige selle kõrval ka mugavusele ning hubasusele. Selgusele enese sees ja enda ümber.

Pole alust arvata, et sisekujunduses tähendab omada vähe, suurt tühjust ja igavust koduseinte vahel. Seda suurem on väljakutse ja tulemus silmapaistvam. Minu jaoks on enesestmõistagi olnud paras väljakutse jääda eelnevalt mainitud askeetlikkuses juurde, mis puudutab enda kodu. Nii erinevad värvid, stiilid, kombinatsioonid, kompositsioonid tunduvad ahvatlevad. Mingi laine tuleb taas, mood või trend, mis üritab mind pikali lükata oma tõdedega. Eks arenen samamoodi kui kõik muu ning loodetavasti läbi protsessi jõuan ikka üha lähemale oma südamele.

Siin aga mõningad punktid, mis ehk sind, armas lugeja aitab, kui soovid ka mõningaid ümberkorraldusi oma kodus teha just selle põhimõtte järgi.

Pane esmalt paika oma viimistlusmaterjalide värvipalett.

Üldjuhul minimalistlikus interjöörid eelistatakse seintel heledaid värvitoone. Samas pole see ka reegel, mida alati peaks rangelt järgima. Heledad toonid tekitavad lihtsalt avarama  ning puhtama tunde. Eelistatud värvitoonid on loodusvalgedtoonid, mida omakorda kombineerida pastelsete murtud hallide toonidega. Seinte ja põrandatoon ning materjal määrab suures osas ka ära, millised on materjalid ning värvid sisustuselementidel ja akanakatetel.Nii et juba alguses võiksid läbi mõelda, kas soovid üldpildist näha hiljem ka mõningaid kontraste või peaks kogu värvigammaga jääma samasse värvispektrisse,

Minimalistlik ei tähenda seda, et värve ei võiks kasutada.

Lähtu värvide kasutamisel lihtsalt põhimõttest, et esemete vorm ja tegumood võiks olla sel juhul võimalikult lihtne. Väldi liigseid nikerdusi ja suurejoonelist sõnavõttu mõne detaili puhul. Kõik peaks olema võimalikult lihtsa ja selge joonega. Värvilaiguna võib kasutada ka toas põrandavaipa.

Läbi kunstitaieste saad ruumi tuua fookuspunkti ja;või värvi.

Mustrid tekitavad alati ruumis teatud liikumise ja rahutu efekti. Minimalistlikus interjöörid pigem neid välditakse. Eesmärgiks on aju stimuleerimine võimalikult vähesel määral.

Riiulid, kapipealne ja muud tasapinnal ei pea olema äärest ääreni asju täis. Vali detailid hoolikalt. Ära tõstaks asju kusagile lihtsalt sellepärast et paremat kohta hetkel lihtsalt pole. Parem juba siis lao kasti ja pane keldrisse hoiule, kuniks jälle vaja võib minna.

Loo erinevate tekstuuride ja materjalidega nüansirikkust, kui soovid ühetoonilist värvipaletti ruumis, mitmekihilisemaks ja hubasemaid muuta. Valged seinad võivad väga hästi toetada valget linast kardinat, valgeid kootud patju või heegeldatud vaipa. Klaasvaasid, peeglid pakuvad ruumilisust ja valgusmänge.

Ära lähtu põhimõttest, et minimalistlik interjöör on saavutatav vaid äärmustesse laskudes. Kombineeri seda vastavalt oma sisetundele või liigu selles suunas järk-järgult!

Häid nõuandeid jagab populaarne raamat " Jaapani korrastuskunst" . Soovitan lugeda!!!

PS! Minimalistlikust ruumikujundusest on juttu ka minu kodukujunduskursusel. Kui sind huvitab see teema lähemalt, siis anna märku ja pane oma nimi järgmisel korral toimuvale kursusele juba aegsasti kirja! :-) 

Katariina Kalda

Sisekujundus konsultatsioonidja projektid. Veebinõustamine sinu valitud teemal ja mahus.

https://homeforsoul.com
Previous
Previous

Profinipid: kuidas valida vaipa?

Next
Next

Postimehe artikkel: Muhu saare süles uneleb Villa Hortensia